p

QUARS

. INICI

. VARISCITA

. JASPI MONTJUIC

. AERINITA

. PEDRA DE LA CINTA

. CORALL VERMELL

. QUARS

. PIROXMANGITA

 

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
El quars és un mineral molt abundant a tot el món. També a Catalunya.
En aquest apartat ens referirem al quars macrocristalino, en les varietats que apareix a Catalunya: Cristall de roca, Ametista, Quars fumat.
Destaca la varietat amatista, que surt al Monseny i la Selva. La varietat quars fumat de la zona de Sta. Coloma de Farners es d'una qualitat inmillorable, amb tota la gama de tons de fumat. El quars incolor, cristall de roca es trova repartit per tota la geografia catalana.

Cristall Ametista del Montseny

QUARS AMETISTA

Composición SiO 2 Anhídrido Silícico Sistema cristalino: trigonal
Dureza 7 Densidad 2,65
I. Refracción 1,544 - 1,553 Birrefringencia 0,009
Pleocroísmo violeta/ violeta rojizo débil Fluorescencia débil: verdosa
Exfoliación - I. Dispersión 0,013
Fractura concoidea Raya blanca
El nom Quars prové del Aleman quartz. El nom de Ametista prové del grec Amethistos = contra l'embriaguesa. Era usada com a remei contra l'embriaguesa. És de color violeta, lila, malva, amb reflexos blaus i vermells. Normalment els cristalls són poc desenvolupats i creixen sobre substrats i geodes. El color més intens sol estar en les puntes piramidals. Sol presentar zones i bandes de color.
 
Una Ametista molt bella i usada des d'antic per a la talla és la del Montseny (Girona, Barcelona) però és molt escassa. S'habia explotat comercialment a Viladrau. També s'han trobat, de manera ocasional, ametistes a Sils i Vidreres (GIRONA).
• Confusions: Es pot confondre amb la Escapolita violeta, l'Espinel, el Topazi, la Fluorita, el Beril violeta, la Kuncita, i amb vidres.
• Tractaments: Normalment no esta tractada, al contrari se sol usar per obtenir Citrí. Hi ha molta Ametista sintètica en el mercat.
 
 
 
p
ppppppppppppppppppppppp

CUARS FUMAT

 

COMPRAR
 

 

 

 

Composición SiO 2 Anhídrido Silícico Sistema cristalino: trigonal
Dureza 7 Densidad 2,65
I. Refracción 1,544 - 1,553 Birrefringencia 0,009
Pleocroísmo Pardo/Pardorojizo Medio Fluorescencia -
Exfoliación - I. Dispersión 0,013
Fractura concoidea Raya blanca
Absorción no determinable

El nom Quars prové del Aleman quarz. El nom fumat prové de la seva coloración. Se creu que la seva coloració pot ser deguda a una radiació natural del terreny on s'ha format. És de color fumat, marró més o menys fosc, negre. Si és completament negre se li crida morión. A l'quars fumat d'Escòcia se l'anomena Cairngorm. Sol presentar-se en prismes hexagonals amb extrems piramidals.
• Jaciments a Catalunya: Girona (Sils, Santa Coloma de Farners), Els de Sta. Coloma de Farners destaquen per un bonic to daurat
• Confusions: Amb altres pedres fosques: axinita, turmalina etc.Vidrio.
• Tractaments: Molt del quars fumat que es troba al mercat és cristall de roca irradiat artificialment.
• Usos gemmològics: Facetat, llaurat, en comptes i abaloris s'usa en joieria. A Escòcia és molt apreciat i es tallen pedres grans de quars fumat per inserir-les en poms d'espasa i sivelles de cinturó. S'han fet també intaglios, llaurats i escultures.

• Les nostres gemmes són naturals i no han rebut cap tractament.

 
 
 
 
 
 
 
 
Totes les peces han estat el.laborades a Catalunya, per artesans lapidaris i joiers.
Totes les peces: collarets, gemmes soltes, braçalets, etc van acompanyades d'una fitxa explicativa del material, garantint la seva autenticitat i procedencia. veure exemple de fitxa.