Quars Citrí

brut citriw16

El Quars citrí no és un material gemmològic rar, però la majoria de citrí que hi ha al mercat és ametista escalfada. Es difícil que el citrí natural arribi a tenir tots els colors en que es presenta el quars citrí de Villasbuenas: groc, taronjat i vermell. Durant molt de temps se li va donar un nom (equivocat) de Topazi espanyol, el qual, era apreciadíssim arreu del món. Les mines d´on s´extreia aquest citrí, actualment estan inundades i no hi ha material nou en el mercat. Només es pot conseguir material que va ser extret fa molt temps.

ComposicióSiO2 Anhídrido SilícicoSistema cristal.lítrigonal
Duresa7Densitat2,65
I. Refracció1,544 – 1,553Birefringència0,009
PleocroismeGroc/Groc clarFluorescència
ExfoliacióI. Dispersió0,013
FracturaconcoideaRatllablanca
espectroAbsorció, no determinable
  • El nom de Quars prové de l´Alemà quarz. El nom de Citrí vé de la seva coloració llimona: Citrus. Es una varietat groga del quars. Els seus colors més normals són el groc clar i el groc daurat, però pot ser ataronjat, ataronjat-daurat i fins i tot vermell. El seu color es degut al ferro. Els citrins naturals són rars. Es presenta en cristalls en forma de prisma hexagonal amb piràmides als extrems.
  • Localitats a la P. Ibèrica: Villasbuenas i Vitigudino (Salamanca), Montseny (Catalunya).
  • Tractaments: Tal i com s´ha dit, el citrí natural és escàs. La majoria del citrí que s´ofereix en el mercat és tractat. N´hi ha que provenen de l´ametista, la qual s´escalfa a 470º i agafa un color groc clar; si s´escalfa l´ametista a 550º agafa uns tons més foscos (si es precipita el ferro que conté, el citrí es torna de color vermell i aquest color ja serà permanent). També es pot conseguir el color groc a partir de alguns quarsos fumats. Els noms que s’els hi dona a aquest citrins són molt variats i molts d´ells porten a la confusió (citrí de Palmeira, Madeira…) altres són completament incorrectes i fan un engany: Topazi espanyol, topazi de Madeira, topazi de Bahia etc. En general no s´informa dels citrins tractats i el comerç considera normal vendre ametista o fumat calentats com a autèntic i natural Citrí.
  • Confusions: Es pot confondre amb el beril groc, l´escapolita, l´ortòclasi, el topazi, l´apatita, la turmalina i altres gemmes grogues.
  • Les nostres gemmes són de Villasbuenas (jaciment clàssic espanyol de citrí, el anomenat Topazi espanyol, per la seva gran bellesa).
  • Els nostres citrins són naturals i sense cap tractament.

més gemmes rares…

Desplaça cap amunt