Variscita


brut
brut

Les mines de Variscita, en galeria, de Gavà, son les més antigues d´ Europa(6000 anys d´antiguitat). Es van explotar per usos ornamentals durant 1000 anys. Actualment son un museu i es pot visitar. Per altre part els jaciments de Zamora (també explotats des de fa molt) van donar el nom a la ciutat, ja que els àrabs donaven el nom de Zamurat a la Variscita que trobaven per la zona

ComposicióFosfat d´ alumini hidratat Al(PO4)2H20Sistema cristal.líRòmbic
Duresa4 a 5Densitat2,42 – 2,58
I. Refracció1,563 – 1594BirefringènciaCap
PleocroismeCapFluorescènciaverd pàlit
ExfoliacióPerfectaI. Dispersió
FracturaconcoideaRatllablanca
espectrovariscitaAbsorció: 688 , 650
  • El nom prové del llatí, Variscia (antiga denominació de la regió de Vogtland). Tambe se l’hi ha donat el nom de Cal.laita.
  • Es de color verd (de verd maragda a verd clar). Es presenta en agregats massius amb matriu marronosa en el cas de Palazuelos i negra en el cas de Montcada. Lluïsor cèrea. Es opaca o translúcida.
  • Localitats a la península ibèrica: Gavà i Montcada (Barcelona) Palazuelos de las cuevas (Zamora). La Variscita de Gavá es del tipus “Messbach” i la de Palazuelo de las Cuevas del tipus “Zamora”.
  • Les mines de Gavà (6000 anys d´antiguitat) són les més antigues que es coneixen a Europa dedicades a l´extracció de mineral per ús ornamental.
  • Confusions: Es pot confondre amb la turquesa, la crisopassa, el jade.,, la
  • Tractaments: Semblants als tractaments de la turquesa: impregnació amb ceres o resines i tincions. En ocasions les dues. Les nostres variscites no tenen cap tractament.
  • Usos gemmològics: Es un dels minerals usats des d´antic com a material ornamental. En contes, abaloris. Caboixons.

més gemmes rares…

Desplaça cap amunt