Esfalerita


esfalerita5

L´ Esfalerita d´ Aliva (Santander) està descrita en tots els millors llibres de gemmologia y lapidació del món. Es presenta en una increïble gama de colors: incolora, groga, verda, taronjada, marró i vermella. Es una gemma de col.lecció que en algun cas s´ha usat en joieria, tenint molta cura de la seva fragilitat. En els millors museus del món hi ha Esfalerita de Santander

Composiciósulfur de Zinc ZnSSistema cristal.líCúbic
Duresa3’5 a 4Densitat3,90 a 4,10
I. Refracció2,368-2,371BirefringènciaCap
PleocroismeCapFluorescènciataronja, vermella
ExfoliacióPerfectaI. Dispersió0,156
Fracturaconcoide,fràgilRatllagroguenca
espectroESFALERITAAbsorció:690,667,651
  • El seu nom prové del grec sphaleros que vol dir enganyòs. Es presenta en cristalls (tetraedres, dodecaedres, sovint maclat) agregats granulars, terrosos i massius. Es presenta en molts colors: groc, marró, marró-verd, verd, taronja, vermell, incolor, negra. Es de transparent a opaca. Depenent de la seva composició rep diferents noms: Marmamita, Cleofana, Gumucionita. Popularment se l´anomena Blenda i a la varietat transparent Blenda Acaramelada.
  • Localitats a la Península Ibèrica: L´esfalerita massiva i opaca és molt abundant en tot el món, especialment a Espanya, però la varietat transparent de color és escassa i sens dubte tant en qualitat com en quantitat l´esfalerita de Picos de Europa, és la millor del món. El jaciment més clàssic és a Aliva, Santander.
  • Tractaments: No se l´hi apliquen tractaments.
  • Confusions: Es pot confondre amb moltes gemmes: crisoberil, casiterita, esfena, topazi, zircó, turmalina, ambar, inclús si és incolora, amb el diamant, doncs té molta lluïsor.
  • Observacions: L´esfalerita, donat que té una gamma de colors molt extensa i maca, un alt índex de refracció i de dispersió (tres vegades superior al diamant) és una gemma preciosa que si no fós per que té la duresa tan baixa, seria una de les gemmes més valorades en joieria.
  • Usos: Com a gemma de col.lecció, també en forma d´objectes petits. Es pot usar en joieria (amb molta cura) i fer peces que no tinguin fregadís com arrecades, penjolls i fermalls, en caboixó i facetat

més gemmes rares…
Desplaça cap amunt