Gemmes de Catalunya

variscitaw4
Variscita

Les mines en galleria de Gava, son les mes antigues d’Europa; fa 6000 anys es van començar a explotar per treuren la Variscita, mineral de color verd que un cop treballat es feia servir com a gemma ornamental.

jaspe113
Jaspi

El jaspi de Montjuïc, trobat a Barcelona, és un quars microcristal·lí de tons vermells, grocs i terrosos. Utilitzat en joieria i decoració, destaca per la seva duresa i bellesa, amb bandes i patrons únics.

AERINITA 113
Aerinita

L’Aerinita es el mineral que s’utilitzaba com a pigment blau de les pintures del romanic catala. Es trova al Pirineu de Lleida i Osca.
A les ruines de Ampuries s’han trovat denes i restes d’Aerinita. Per tant els romans coneixien l’Aerinita.

PEDRE CINTA 113
Pedra cinta

La Pedra de la Cinta es un material de Tortosa molt apreciat pels romans que l’exportaban per el seu imperi.
Es de color groc i vermell cosa que la fa una pedra molt desitjada pels lapidaris italians que en temps mes moderns en feien mosaics i escultures

CORAL T138.200 1
Corall vermell

El Coral Vermell de la costa de Girona es el millor del món, A les ruines d’Ampuries s’han trobat molts exemplars de coral vermell. Segurament els grecs i romans l’exportaben desde el port o potser hi habia una industria de llavorat per transformar el coral natural en gemmes.

CUARZO T153.200
Quars

El quars es molt abundant a Catalunya. Destaca la varietat amatista, que surt al Monseny i la Selva. La varietat quars fumat de la zona de Sta. Coloma de Farners es d’una qualitat inmillorable, amb tota la gama de tons de fumat. El quars incolor, cristall de roca es trova repartit per tota la geografia catalana.

piros rectangularp
Piroxmangita

La Piroxmangita es troba a El Molar, Priorat. Esta barrejada amb altres minerals com Rodonita, Tefroita, Bustamita, i oxids negres, fet que li dona una varietat de colors i textures d’una gran bellesa.

Desplaça cap amunt