Jaspí


brut

Des del Paleolitic s´ha extret Jaspí de Montjuïc. L´usaven per fer eines i amb fins ornamentals. Aquest jaspí es presenta en diferents colors: vermells, grocs, blaus… que el fan molt atractiu. Per aquestes raons, encara que el jaspí sigui molt abundant en el món, l´incluim aquí.

ComposicióSiO2Sistema cristal.lítrigonal (criptocristal.lí)
Duresa61/2 – 7Densitat2,58 – 2,91
I. Refracció1,54 aprox.Birefringència
PleocroismeFluorescència
ExfoliaciócapI. Dispersió
Fracturaconcoidea , astillosaRatllacolors variables
espectroAbsorció: no determinable

.

  • El seu nom prové del grec iaspis = jaspí = pedra tacada. Però aquest nom en l´antiguitat s´aplicava a moltes pedres. El jaspí en l´acepció actual és un quars microcristal.lí o criptocristal.lí, que alguns autors consideren del grup de les calcedonies, altres el consideren un grup independent per la seva estructura granular.
  • Sol presentar-se omplint fisures i també en nòduls. Es de translúcid a opac. Els colors que presenta són molt variats, així com la seva composició i propietats físiques donat que conté materials extranys. Pot ser d´un sol color: vermell, groc etc. però normalment és multicolor amb bandes, taques, colors en forma de flama etc.
  • Localitats a la península ibèrica: abundants. Destaca el jaspí de Montjuïc per la varietat de colors.
  • Tractaments: No es sol tractar però es pot tenyir. Els jaspins que presentem aquí són naturals i no tenen cap tractament.
  • Usos: com a material ornamental, boles i caboixons per joieria.

més gemmes rares…

Desplaça cap amunt